Kapelkerk

welkom| geschiedenis| orgel | Glas in loodramen |

Glas in lood raam, Verloren zoon, glazenier Willem Bogtman uit Haarlem.

Het orgel

Het orgel van de Kapelkerk werd in 1762 gebouwd door Christiaan Müller en zijn zoon Pieter. Het orgel is een geschenk van jonkvrouwe Johanna Geertruida de Chastelain. Dit staat vermeld in een opschrift op het orgelfront. Verder werden op het orgelfront de wapens van de schenkster en van de in 1762 regerende burgemeesters aangebracht.

In 1882 heeft de Alkmaarse orgelbouwer D.S.Ypma het instrument hersteld, sommige registers verlengd en een viola da gamba toegevoegd.

De orgelbouwer D.Flentrop uit Zaandam restaureerde het orgel in 1939, waarbij de dispositie tamelijk ingrijpend werd veranderd.

In de jaren 2001-2004 is het orgel grondig gerestaureerd door firma Flentrop met als adviseur de organist Jan Jongepier. Bovendien is de oorspronkelijke kleurstelling van de orgelkas hersteld met imitatie mahonie en marmer in verschillende kleuren.

informatie over orgelconcerten in alkmaar: Alkmaar orgelstad

ADRES
Kapelsteeg/hoek Laat 80
Alkmaar

email: kapelkerkalkmaar@gmail.com

Müller orgel uit 1762
het orgelfront met de wapens van de schenkster en van de in 1762 regerende burgemeesters.